Den sidste store amerikanske popkunstner James Rosenquist døde sidste år, efter et langt liv og som én af USA’s mest indflydelsesrige kunstnere indenfor popkunsten. Sammen med Andy Warhol og Roy Lichtenstein har han siden 1950’erne været med til at ændre billedkunsten, til at kunne være mere end malerier i guldrammer. Hans malerier er af et format, som man ikke kendte til før ham. Og det skal forstås både i overført og bogstavelig forstand. For i 1960’erne begyndte han at arbejde med enorme størrelser, som han havde et indgående kendskab til, fra sit arbejde som billboard. Som man vil kunne opleve på udstillingen, er det ikke unormalt at Rosenquists billeder er så store, at de strækker sig udover ens synsfelt. 

Udstillingen vil strukturere sig om 3 centrale og monumentale værker, hvor de kæmpemæssige panel-malerier er blevet til rum: det ikoniske popkunst værk Horse Blinders (1968), Horizon Home Sweet Home (1970) som med sine spejl-paneler og dramatiske tøris-tåger for alvor giver fornemmelsen af billedet som illusion, og sidst men ikke mindst, det overvældende tre-delte værk The Swimmer in the Econo-mist (1997-98) ejet af Guggenheim NY, som strækker sig over imponerende 27 meter. Disse 3 helhedsinstallationer vil blive suppleret med store centrale værker, som strækker sig fra kunstnerens tidlige produktion i starten af 60’erne og helt frem til 2011.

Som en væsentlig del af udstillingen præsenteres også kunstnerens proces, hvor arbejdet med populærkulturens billeder, reklamer og blade i første omgang omsattes til collager, som senere dannede forlæg for de gigantiske malerier. ARoS’ kuratering viser i alt 52 værker samt en del arkivmateriale. Det tætte samarbejde med Rosenquist Studio har muliggjort, at vi kan inkludere disse hidtil usete collager og forarbejder i udstillingen.

Læs mere her: www.aros.dk/besoeg-aros/udstillinger/2018/james-rosenquist


Dato:
14. april – 19. august
Sted:
ARoS
Arrangør:
ARoS
Kommune:
Aarhus
Pris:
Voksne: KR. 130
Unge under 31 år: KR.   100
Studerende (med studiekort): KR.  100
Børn under 18 år: Gratis