kulturmoede-22.jpg

Den eksperimenterende madkunst-performance "Nightshades" af Det Grænseløse Køkken. Foto: Rune Borre-Jensen.

17.08.2018

Europæisk Kulturregion præsenterer et sprudlende, internationalt program for den grønne scene Lysskoven til Kulturmødet Mors den 23.-24. august. Her kan publikum både smage på giftig mad, se performancedansere i alderen 60+ og opleve spændende paneldebatter med blandt andre EU's direktør for Kultur og Kreativitet, Michel Magnier, og formand for Regionsrådet, Anders Kühnau.

Når Kulturmødet for sjette gang inviterer til kulturelt stormøde på Mors den 23.-25. august bliver det med en helt ny scene i Lysskoven torsdag og fredag. Her står det Europæisk Kulturregion for underholdningen, og det kommer ikke til at gå stille for sig. Du kan nemlig både komme til et utraditionelt luksuskaffemøde, lade dig underholde af anderledes performancekunst og lytte til oplæg, samtaler og paneldebatter om blandt andet kulturens rolle i EU, internationale perspektiver i kunsten og litteraturens bidrag til velfærden. Dermed bliver Kulturmødet på Mors første gang, at Europæisk Kulturregion præsenteres samlet for offentligheden ved en større kulturevent.

"Den aktive deltagelse på Kulturmødet viser, at Europæisk Kulturregion er en vigtig spiller på den danske kulturscene lige nu, og det er et vigtigt skridt ind i fremtiden og videreudviklingen af det gode samarbejde, der blev skabt under Aarhus 2017," siger formand for Regionsrådet, Anders Kühnau, som også deltager i programmet i Lysskoven.

Hvad skal vi med Europa?
Direktør for Kultur og Kreativitet i EU-Kommissionen, Michel Magnier, er også at finde på gæstelisten. Han vil i oplægget 'The Role of Culture in Europe' fortælle om det nyeste udspil til en fremtidig agenda for kulturen i EU, der giver kunst og kultur en markant større rolle i samarbejdet end tidligere, og som samtidig fokuserer på netop de områder, der ligger til grund for både Aarhus 2017 og Europæisk Kulturregion. Herunder øget internationalt samarbejde med udgangspunkt i lokale og regionale partnerskaber. Netop det fokus gør også Europæisk Kulturregion oplagt som samarbejdspartner for Kulturmødet, fremhæver Kulturmødets direktør Trine Bang.

"Vi er rigtig glade for samarbejdet med Europæisk Kulturregion, som er med til at bringe et europæisk og internationalt perspektiv til Kulturmødet med nogle prominente navne og anderledes aktiviteter i Lysskoven. Samtidig repræsenterer Europæisk Kulturregion et omfattende samarbejde på kulturområdet, der arbejder på tværs af både kommuner og institutioner, hvilket går godt i spænd med vores tema 'At bygge bro'," siger Trine Bang.

Giftig mad og performancedans med pensionister
Noget af det, man kan opleve i Lysskoven, er madkunstneren fra Ebeltoft, Jakob Vinkler, der med den gastronomiske performance 'Nightshades' eksperimenterer med den giftige natskyggefamilie og udfordrer vores psykologiske tilgang til maden. Den aarhusianske danser Nønne Mai Svalholm kigger også forbi med projektet Rethink Ageing, der arbejder med moderne dans og koreografiske værker med dansere i aldersgruppen 60+. Og i Landsby Laboratoriet fra Idom-Råsted i Holstebro Kommune kan du komme med en tur til Festjylland, hvor de skæve idéer viser vejen.

"Programmet for Lysskoven illustrerer på mange måder styrkerne og den store bredde i vores samarbejde, der spænder over vidt forskellige typer af kulturprojekter. Når vi arbejder sammen, kan vi opnå mere på kulturområdet end hver enkelt kommune eller institution kan alene, og det åbner helt nye muligheder for at skabe større og anderledes projekter og i højere grad at arbejde internationalt", siger formand for Kommunernes Kontaktråd i Midtjylland og borgmester i Randers Kommune, Torben Hansen.