Foto fra åbningsfesten for Europæisk Kulturregions festival GENOPDAG


Til åbningsfesten på ARoS fyldes kunstmuseet med kulturoplevelser som blandt andet musik, dans, debatter og performances med FN’s verdensmål som omdrejningspunktet. Foto: Per Bille/Aarhus 2017.

26.04.2019

Europæisk Kulturregions nye festival GENOPDAG åbner med en aften fuld af kulturoplevelser på ARoS i Aarhus fredag den 31. maj 2019, hvor særprisen Den Midtjyske Kulturpris også uddeles.

Fredag den 31. maj 2019 åbnes Europæisk Kulturregions festival GENOPDAG officielt med masser af gratis kulturoplevelser på kunstmuseet ARoS i Aarhus. Her kan man blandt andet opleve kunst, musik, talks og performances i museet udenfor normal åbningstid.

Temaet for åbningsaftenen er FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Verdensmålene er også et centralt tema i festivalen og omdrejningspunktet for den nye særudstilling “Tomorrow is the Question” på ARoS. Åbningsfesten begynder klokken 18, og alle er velkomne. I løbet af aftenen uddeler Europæisk Kulturregion desuden særprisen Den Midtjyske Kulturpris, der også bygger på FN’s verdensmål og sætter fokus på kunstens særlige evne til at skabe debat, nytænkning og forandring i verden.

“Åbningsfesten og Den Midtjyske Kulturpris markerer det stærke fællesskab mellem region, kommuner og kulturaktører i Europæisk Kulturregion. FN’s verdensmål handler også i høj grad om fællesskab, og vi er nødt til at stå sammen, hvis vi skal løse de udfordringer, verden står overfor i fremtiden. Det vil vi gerne sætte fokus på gennem fælles kulturoplevelser, som netop er noget af det, der for alvor kan samle os på tværs af forskelligheder og sætte tankerne i gang,” siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S), der deler sin begejstring med formanden for Kommunekontaktrådet (KKR) i Region Midtjylland:

“Kunsten har altid haft en helt særlig evne til at få os til at genopdage og reflektere over vores omverden. Til åbningsfesten præsenterer vi et bredt udsnit af regionens fantastiske og mangfoldige kulturliv, og jeg glæder mig meget til at opleve det hele med verdensmålene som omdrejningspunkt i de smukke rammer på ARoS,” siger formand for KKR Midtjylland og borgmester i Randers Kommune, Torben Hansen (S).

Ny særpris til det midtjyske kulturliv
Den Midtjyske Kulturpris bygger på tre af FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling og går til kunstnere, kulturinstitutioner, projekter eller værker, der har haft særlig betydning for hver af de tre mål. Det kan for eksempel være ved direkte eller indirekte at sætte fokus på temaet eller skabe debat, nytænkning eller forandring inden for feltet.

De tre priser er:

  • Hovedpris: Partnerskaber for handling (verdensmål nr. 17)
    Uddeles til en kulturaktør eller et værk, som har haft særlig betydning for den bæredygtige samfundsudvikling gennem nytænkende samarbejde med en eller flere andre danske eller internationale aktører fra kulturverdenen og/eller andre sektorer. Med titlen følger 50.000 kroner til udviklingen af nye kulturprojekter.

  • Klimaindsats (verdensmål nr. 13)
    Uddeles til en kulturaktør eller et værk, der har haft særlig betydning for klima-debatten og/eller den bæredygtige udvikling i samfundet. Det kan for eksempel være ved at belyse menneskets forhold til naturen og aftryk på miljøet eller gennem konkrete initiativer for klimaet. Med titlen følger 25.000 kroner til udviklingen af nye kulturprojekter.
  • Mindre ulighed (verdensmål nr. 10)
    Uddeles til en kulturaktør eller et værk, der har haft særlig betydning for at sætte fokus på og/eller mindske uligheden i samfundet. Det kan for eksempel være i forhold til ligestillingen mellem køn, etnicitet, seksualitet mm., lighed i sundhed eller gennem en indsats for at sikre lige adgang til kunst og kultur. Med titlen følger 25.000 kroner til udviklingen af nye kulturprojekter.


Lige nu kan alle indstille kulturaktører til priserne på GENOPDAGs hjemmeside indtil 13. maj 2019. Herefter snævres feltet ind til tre nominerede til hver af de tre priser, og en jury bestående af repræsentanter fra både region, kommuner og kulturliv udvælger tre vindere. De offentliggøres til åbningsfesten på ARoS den 31. maj 2019.

Indstil en kulturaktør til Den Midtjyske Kulturpris på www.genopdag.dk