Læs om Europæisk Kulturregion, som er et samarbejde mellem de 19 midtjyske kommuner og Region Midtjylland.

Hvad er Europæisk Kulturregion?

Foto: Jan Kejser

Fra gummistøvler i sandet ved Vesterhavets storslåede bølger til idylliske kanoture langs Gudenåen. Fra kartoffelhøst på Samsø og kunst i en regnbue over Aarhus til lystfiskeri ved Limfjorden. Region Midtjylland spænder bredt. Vi er 19 kommuner. 19 stemmer. 19 fortællinger. Men vi har én ting til fælles: Vi elsker kunst og kultur. For her nedbrydes der grænser og bygges broer. Og det er lige præcis det, der er målet med Europæisk Kulturregion.

Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 har forandret os. Vi har fundet ud af, at vi er stærkere sammen. At vi kan vinde rigtig meget, hvis vi lader os inspirere af hinanden og løfter i flok. Og vi har lært, at vores forskelligheder er en styrke, som vi skal blive endnu bedre til at udnytte.

Samarbejde uden grænser

Europæisk Kulturregion er både et navn og en ambition. Vi vil bruge al den erfaring og de nye kompetencer, vi har fået i kulturhovedstadsåret til fortsat at styrke det kulturelle samarbejde på tværs af regionen. Vi er allerede nået langt, men vi vil endnu længere.

Projektet er et samarbejde mellem Region Midtjylland og regionens 19 kommuner, som sammen skabte Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. Det er finansieret af kommunerne og regionen i fællesskab.

Strategi og handleplan

I strategien for Europæisk Kulturregion er der fokus på europæisk samarbejde og forbedring af kunstnere og kulturinstitutioners udviklingsvilkår i regionen gennem videndeling og læring. Det kommer blandt andet til at ske gennem tilstedeværelse på Kulturmødet Mors, vores årlige kulturpolitiske topmøde Kulturforum og Midtjysk Kulturakademi, som er vores indsats for videndeling og erfaringsudveksling i kulturlivet. 

Download strategi for Europæisk Kulturregion.

Europæisk Kulturregions styregruppe

Europæisk Kulturregions styregruppe består af kulturdirektørerne fra alle 19 kommuner i Region Midtjylland, regionens udviklingsdirektør samt en kommunaldirektør udpeget af kommunaldirektørnetværket. Styregruppen mødes to gange årligt og har bl.a. ansvar for at godkende handlingsplaner, herunder at udstikke de økonomiske rammer for udmøntning af handlingsplaner.

Styregruppen suppleres af et fællessekretariat bestående af kommunale og regionale kulturchefer og kulturkonsulenter. Fællessekretariatet varetager i praksis udmøntningen af samarbejdet og kan nedsætte arbejdsgrupper m.v. efter behov.

De øverste ansvarlige for Europæisk Kulturregion er det politiske niveau i regionen og kommunerne. Rammerne for samarbejdet fastlægges i Kontaktudvalget mellem regionsrådets formand og borgmestrene fra de 19 kommuner.

Sekretariatet for Europæisk Kulturregion varetager den daglige drift af kultursamarbejdet og består af Region Midtjyllands kulturteam.

Kontakt sekretariat for Europæisk Kulturregion.

I videoen her kan du få et indblik i nogle af vores aktiviteter og høre mere om værdien af samarbejdet.

Videoen er produceret af: Rune Borre-Jensen og Skæg & Ballade.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Kontakt

Henrik Lodberg

Kontorchef - Kultur og Uddannelse, Regional Udvikling, Region Midtjylland

Mobil: 2325 3813

E-mail: Henrik.Lodberg@ru.rm.dk