Ane Cortzen er vært for podcastserien 'Kulturen er i huset', som er skabt i samarbejde med partnerskabet ART HACK. Foto: Gorm Branderup/Skæg & Ballade.

03.05.2021

Vi har været med arkitekt, vært og kulturpersonlighed Ane Cortzen på road trip til en række midtjyske kulturhuse. Det er blevet til podcasten Kulturen er i huset, der tager temperaturen på de danske kulturhuse og fortæller historien om de mange lokale ildsjæle, der hver dag pukler for at udvikle deres lokalsamfund gennem kunst, kultur, foreningsliv og kreativt iværksætteri.

I maj 2020 udgav vi rapporten Kulturhuse i Midtjylland. Den påpegede en række tematikker og udfordringer, som er fælles for de mange og meget forskellige kulturhuse i regionen. Den affødte et ønske om at få endnu bedre indblik i hverdagen på regionens kulturhuse. Sammen med partnerskabet ART HACK, som netop er forankret hos nogle af regionens kulturhuse og kreative knudepunkter, har vi derfor skabt en podcastserie på fire afsnit, der udkommer mandage i maj måned og dykker ned i aktuelle og relevante temaer for kulturhuse i dag.

Fra lydvandring i Ebeltoft til kreativt iværksætteri i Holstebro
Hvert afsnit er optaget på location i fire meget forskellige kulturhuse i Region Midtjylland og har hver sit eget tema, som udspringer fra det sted, vi besøger. Første afsnit er optaget i Sambiosen på Samsø med temaet kulturhusenes mangefacetterede funktioner og handler bl.a. om organisering, ledelse og frivillighed. Afsnit to finder sted på Maltfabrikken i Ebeltoft og handler om kulturhuses evne til at ændre et lokalsamfund og om kunstproduktion i nærhed med en lokalbefolkning. Tredje afsnit ser på det faktum, at kulturhusene ofte er centrum for udvikling af kreative erhverv og iværksætteri – her er rammen sat på Slagteriet i Holstebro. Sidste afsnit dykker ned kulturhusenes funktion som lokalt mødested og skaber af sammenhængskraft på kulturhuset InSide i Hammel.

Kulturhuse som et nationalt politisk anliggende
Der er lige nu gang i en national debat om fremtiden for de danske kulturhuse. Kulturhusene favner nemlig bredt. Her trives frivilligheden, foreningslivet, den tværfaglige kunstproduktion, lokal madkultur og kreativt iværksætteri i en smeltedigel – hvor det tit er de lokale selv, der får tingene til at ske. Diskussionen går på, hvordan vi bedst sikrer fremtiden for de danske kulturhuse. Nogle vil have kulturhusene på finansloven med en national støtteordning på området, mens andre vil lade kommunerne og samfundene derude bestemme selv – og klare sig selv.

Det er intentionen, at denne podcast skal nuancere debatten og give flere perspektiver på, hvordan kulturhusenes potentiale bedst udnyttes og understøttes i fremtiden.

Åben debat i Kulturhusklubben
Efter hvert podcastafsnit er udgivet, er det muligt for interesserede lyttere at mødes i Kulturhusklubben. En digital samtale inspireret af det klassiske bogklubsformat, hvor man selv kan byde ind med erfaringer, problemstillinger og ideer. Formålet er at få dem, der til dagligt arbejder i og med kulturhusene til at give deres perspektiv på tematikkerne og dele ud af egne erfaringer.  Det skal sikre kompetenceudvikling og netværksopbygning blandt kreative erhverv og kunstprofessionelle i regionen. Kulturhusklubben præsenteres i samarbejde med ART HACK og Performing Arts Platform.

Podcastserien Kulturen er i huset udkommer de kommende tre mandage på en række gængse podcastplatforme og på vores digitale videndelingsplatform Midt i Kulturen, hvor du også kan finde yderligere materiale om temaet kulturhuse. Podcasten er produceret af Podcaster.dk.