Hvad er Europæisk Kulturregion?

Foto: Jan Kejser

Fra gummistøvler i sandet ved Vesterhavets storslåede bølger til idylliske kanoture langs Gudenåen. Fra kartoffelhøst på Samsø og kunst i en regnbue over Aarhus til lystfiskeri ved Limfjorden. Region Midtjylland spænder bredt. Vi er 19 kommuner. 19 stemmer. 19 fortællinger. Men vi har én ting til fælles: Vi elsker kunst og kultur. For her nedbrydes der grænser og bygges broer. Og det er lige præcis det, der er målet med Europæisk Kulturregion.

I 2017 gik Region Midtjylland og regionens 19 kommuner sammen om at skabe Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, og det har forandret os. Vi har fundet ud af, at vi er stærkere sammen. At vi kan vinde rigtig meget, hvis vi lader os inspirere af hinanden og løfter i flok. Og vi har lært, at vores forskelligheder er en styrke, som vi skal blive endnu bedre til at udnytte.

Europæisk Kulturregion er både et navn og en ambition. Siden kulturhovedstadsåret har Europæisk Kulturregion været overskriften på en lang række projekter, tiltag og eksperimenter. Alt sammen med målet om fortsat at styrke det kulturelle samarbejde på tværs af regionen. Vi er allerede nået langt, men vi vil endnu længere.

Samarbejde uden grænser

Europæisk Kulturregion er både et navn og en ambition. Vi vil bruge al den erfaring og de nye kompetencer, vi har fået i kulturhovedstadsåret til fortsat at styrke det kulturelle samarbejde på tværs af regionen. Vi er allerede nået langt, men vi vil endnu længere.

Projektet er et samarbejde mellem Region Midtjylland og regionens 19 kommuner, som sammen skabte Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. Det er finansieret af kommunerne og regionen i fællesskab.

Strategi og handleplan

I strategien for Europæisk Kulturregion er der fokus på europæisk samarbejde og forbedring af kunstnere og kulturinstitutioners udviklingsvilkår i regionen gennem videndeling og læring.

Det sker blandt andet gennem tilstedeværelse på Kulturmødet Mors, vores årlige kulturpolitiske topmøde Kulturforum og Midtjysk Kulturakademi, som er vores indsats for videndeling og erfaringsudveksling i kulturlivet.

Download strategi for Europæisk Kulturregion (pdf).

Download handleplan 2024-2027 for Europæisk Kulturregion (pdf).

Europæisk Kulturregions organisering

Projektet er et samarbejde mellem de 19 midtjyske kommuner og Region Midtjylland. Det er finansieret af kommunerne og regionen i fællesskab.

De øverste ansvarlige for Europæisk Kulturregion er det politiske niveau i regionen og kommunerne. Rammerne for samarbejdet fastlægges i Kontaktudvalget mellem regionsrådets formand og borgmestrene fra de 19 kommuner.

Fællessekretariatet er den drivende kraft i partnerskabet og ansvarlig for udmøntning af strategien. Medlemmerne i fællessekretariatet består af repræsentanter fra Region Midtjylland, de 19 kommuner og CDEU.

Ledelsesmæssigt er Europæisk Kulturregion forankret hos kulturdirektørerne fra alle 19 kommuner i Region Midtjylland, regionens udviklingsdirektør samt en kommunaldirektør udpeget af kommunaldirektørnetværket.

Sekretariatet for Europæisk Kulturregion varetager den daglige drift af kultursamarbejdet og består af Region Midtjyllands kulturteam.

Kontakt sekretariat for Europæisk Kulturregion.

Video om Europæisk Kulturregion

I videoen her kan du få et indblik i nogle af vores aktiviteter og høre mere om værdien af samarbejdet.

Videoen er produceret af: Rune Borre-Jensen og Skæg & Ballade.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Kontakt

Henrik Lodberg

Kontorchef - Kultur og Uddannelse, Regional Udvikling, Region Midtjylland

Mobil: 2325 3813

E-mail: Henrik.Lodberg@ru.rm.dk