06.10.2023

Kommunale og regionale politikere fra hele Midtjylland mødtes tirsdag 3. oktober i Ringkøbing til vores årlige Kulturforum i Europæisk Kulturregion. Omdrejningspunktet for årets forum var, hvordan det lokale kulturliv kan styrkes gennem internationalt samarbejde.

Oplevelsesparken Naturkraft i Ringkøbing dannede rammen, da kulturpolitikere fra Region Midtjylland og de midtjyske kommuner for tredje gang mødtes til vores årlige kulturpolitiske topmøde Kulturforum for at samle inspiration og sætte retning for det kulturpolitiske arbejde både kommunalt og regionalt.

Ringkøbing-Skjern Kommune og Central Denmark EU Office (CDEU) var værter for årets Kulturforum. Overskriften var "Internationalt kultursamarbejde", og målet var at se nærmere på, hvordan internationale projekter og partnerskaber kan være med til at løfte det lokale kulturliv.

"Med COVID-19, krig og klimaudfordringerne har vi i løbet af de seneste år for alvor oplevet, hvor stor indflydelse globale begivenheder kan have på vores lokale hverdagsliv. Det er derfor højaktuelt at undersøge, hvordan de store globale dagsordener også påvirker vores kulturliv i Midtjylland – og omvendt: Hvordan kultur kan bidrage til at takle de store globale dagsordener, og hvilke vilkår og muligheder det skaber for midtjyske kunstnere og kulturinstitutioner," siger Bent B. Graversen (V), formand for Udvalget for Regional Udvikling i Region Midtjylland.

Stor værdi i internationale kulturpartnerskaber

Vores kultursamarbejde i Europæisk Kulturregion mellem regionen og de 19 midtjyske kommuner blev skabt i forbindelse med vores år som Europæisk Kulturhovedstad – Aarhus 2017.

Siden kulturhovedstadsåret har Europæisk Kulturregion udviklet sig til i dag at være en platform for videndeling, netværk, udvikling og europæisk samarbejde i kulturlivet. Dette sker i praksis blandt andet gennem indsatserne Genvej til Europa og Midtjysk Kulturakademi.

"I Europæisk Kulturregion spiller det internationale udsyn en central rolle. Det har fra begyndelsen været en del af samarbejdets DNA, og internationale partnerskaber kan betyde meget – både i kulturlivet, men også i forhold til for eksempel turisme, områdeudvikling og tilflytning," siger Torben Hansen (A), formand for Kommune Kontaktrådet (KKR) Midtjylland.